Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Je lepší si koupit novostavbu nebo starý byt a ten zrekonstruovat?

26.6.2015  |  Zdeněk Bubák, zpráva Raiffeisen stavební spořitelny
  


Byty - starý versus nový - financováníOtázku finanční výhodnosti koupě starého bytu oproti novostavbě zvažuje každý, kdo se rozhodne investovat do vlastního bydlení. Přestože cenové hledisko není jediným kritériem, které by mělo rozhodovat, je bezpochyby tím nejzásadnějším pro většinu zájemců o koupi nemovitosti. Raiffeisen stavební spořitelna prověřila finanční náročnost obou variant na modelových příkladech a výsledky porovnala.


Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) porovnala, zda se vyplatí koupit starý byt a komplexně ho zrekonstruovat nebo zvolit nově postavenou nemovitost. Z porovnání varianty „nákupu nového bytu“ s variantou „nákupu staršího a jeho rekonstrukce“ vyplývá, že v hlavním městě je pořízení novostavby zhruba o 150 až 200 tisíc korun dražší než koupě starého bytu včetně kompletní rekonstrukce.


Rozhodování ohledně koupě bytu probíhá ve většině případů s přihlédnutím ke dvěma hlavním faktorům – umístění nemovitosti a hlavně finanční nákladnost jejího pořízení. 

Předmětem srovnání byly stejně dispozičně řešené byty 1 + kk v Praze, a to jak v blízkosti centra, tak v okrajové městské části.

„Právě malometrážní byty, a to ve velikostech 1 + kk, 1 + 1 a 2 + kk, jsou nejčastěji pořizovány jako tzv. startovací byty. Ty se také nejsnáze pronajímají, když se později mladé rodiny rozhodnou pořídit si byt větší,“ uvádí Ing. arch. Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR).

V modelových příkladech RSTS využila kromě Cenové mapy ARK ČR i data stavebních firem zabývajících se celkovou modernizací bytů. Uvedená porovnání mohou sloužit jako výchozí vodítko při výběru vhodné nemovitosti.

Tab. 1: Starý versus nový byt: Praha – v blízkosti centra (v Kč vč. DPH)

Praha – v blízkosti centra Starý byt 1 + kk 30 m2 Novostavba 1 + kk 30 m2
Cena bytu 1 999 999 2 500 000
Rekonstrukce* 356 500 0
Celková cena bytu 2 356 499 2 500 000
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna a Cenová mapa ARK ČR
*Kompletní rekonstrukce bytu – vybourání umakartového jádra, nová koupelna a wc, rozvody, elektřina, topení, zvuková izolace, podlahy, dveře, prahy, omítka, vymalování (zdroj: ceníky stavebních firem zabývající se rekonstrukcí bytů).

Tab. 2: Starý versus nový byt: Praha – okrajová městská část (v Kč vč. DPH)

Praha – okrajová městská část Starý byt 1 + kk 36 m2 Novostavba 1 + kk 34 m2
Cena bytu 1 600 000 2 215 000
Rekonstrukce* 409 400 0
Celková cena bytu 2 009 400 2 215 000
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna a Cenová mapa ARK ČR
*Kompletní rekonstrukce bytu – vybourání umakartového jádra, nová koupelna a wc, rozvody, elektřina, topení, zvuková izolace, podlahy, dveře, prahy, omítka, vymalování (zdroj: ceníky stavebních firem zabývající se rekonstrukcí bytů).
   
„Pokud srovnáme cenu a chtěli bychom se rozhodovat pouze podle ní, je výhodnější koupit starý byt a komplexně ho zrekonstruovat. Novostavba by vyšla přibližně o 150 až 200 tisíc korun dráž. Důležité je však zvážit také stav samotného domu a časový faktor. Do novostavby se můžeme nastěhovat ihned, zatímco u starého bytu musíme nejdříve provést rekonstrukci. Stojí nás to nejen peníze, ale i čas,“ podotýká Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny a Ing. arch. Jan Borůvka dodává: „Připlatit si za větší komfort bydlení a zbavit se tak starosti s modernizací upřednostňuje stále více kupujících.“

Možností jak koupi financovat je dnes již celá řada. Například RSTS aktuálně nabízí u úvěru HYPOsplátka historicky nejvýhodnější úrokovou sazbu, a to již od 1,95 % ročně.

Starý versus nový byt – výhody a nevýhody



I když starý byt vychází po komplexní rekonstrukci cenově o něco lépe než novostavba, je potřeba zvážit i to, zda celý dům nebude vyžadovat modernizaci. Špatná střecha, nedostatečná tepelná a zvuková izolace, stará netěsnící okna, nevyhovující výtahy, staré a špinavé chodby. To jsou příklady běžných závad, se kterými se v bytových domech setkáváme, a které mohou navýšit platby do fondu oprav.

Přehled úvěrů ze stavebního spoření najdete zde

V případě novostavby získáme byt, který odpovídá moderním potřebám bydlení a neměl by delší dobu vyžadovat žádné další investice. Společné prostory nepůsobí opotřebovaně a provozní náklady nového bytu jsou ve srovnání se starší nemovitostí nižší. Většina novostaveb se však nachází spíše v okrajových částech měst, a tudíž nemusí mít tak kvalitní občanskou vybavenost a dostatečně vyvinutou infrastrukturu, jakou může nabídnout stará zástavba.

Přehled hypoték najdete zde


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz