Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Klíče od svého bytu by sousedům svěřilo téměř 60 procent Čechů

25.5.2018  |  Zdeněk Bubák, zpráva Raiffeisen stavební spořitelny
  


DůmSousedé patří v Česku mezi osoby, se kterými je vhodné udržovat dobré vztahy, a to kromě rodinných příslušníků a spolupracovníků v zaměstnání. Podle průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu jsou se svými sousedy spokojeny tři čtvrtiny Čechů a více než polovina jim dokonce svěřila své klíče od domácnosti.


Asi každému se někdy povedlo zabouchnout si dveře, zapomenout si, nebo dokonce ztratit klíče od domova. Náhradní svazek má u sousedů pro tyto případy schováno 57 % Čechů. Mít u někoho v záloze rezervní klíče je však výhodné nejen, když se nemůžete dostat domů, ale také například v období dovolených.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


„Plánujete-li odjet na delší dobu, můžete sousedy poprosit o zalévání květin, krmení domácích zvířat či třeba o kontrolu, zda vám nevytekla pračka nebo jestli v kuchyni neuniká plyn. Samozřejmě že můžete požádat někoho z rodiny, se sousedy, kteří bydlí hned vedle, je však takováto domluva jednodušší. Navíc tím utužujete vztahy s okolím, což není nikdy na škodu,“ uvádí příklady Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.



Obecně je se svými sousedy spokojeno 76 % Čechů. 41 % z nich uvedlo, že jejich vztahy jsou spíše dobré, u 35 % dokonce velmi dobré. I ty nejlepší vztahy ale dokážou občas pěkně zaskřípat. Nejčastějším narušitelem klidného sousedského soužití je hluk, který vadí 31 % lidí. 22 % respondentů pak uvedlo, že je nejvíce obtěžují různé zápachy linoucí se z okolních obydlí, ať už jde o cigaretový kouř, pachy z kuchyně, či doutnající oheň nebo gril.



„Grilování neodmyslitelně patří k hezkému počasí, je ale důležité brát ohledy na své okolí, obzvláště pokud bydlíte v bytě a máte gril umístěný na balkoně či terase. Opéct si jednou za čas pár kousků masa je v pořádku, kouřit do oken sousedům každý večer už ale moc ohleduplné není. Samozřejmostí je pak dodržování bezpečnostních pravidel, abyste neohrozili sebe ani své okolí,“ uzavírá Molnárová.


      
  




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz