Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jak chránit citlivá data v mobilu či bankovní účet na dovolené?

26.6.2018  |  Iva Korgerová, zpráva ESET
  


Mobil_pocitacPříští týden začínají letní prázdniny. Do zahraničí pocestuje až každý pátý obyvatel Česka. Během cest běžně používáme internet, jak na laptopu tak v mobilních zařízeních. Umíme se ale dostatečně zabezpečit proti ztrátě dat nebo napadení internetového bankovnictví?

Přes nezabezpečené Wi-Fi můžete na dovolené přijít o data, fotky či videa



„V členských zemích Evropské unie a také na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku nemusí dovolenkáři platit žádné dodatečné roamingové poplatky,“ vysvětluje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET. „I přesto se však většina z nich bude spoléhat na bezplatné Wi-Fi sítě v hotelech a kavárnách, o jejichž zabezpečení nic neví,“ dodává. Používání nezabezpečených Wi-Fi sítí může vést nejen ke ztrátě osobních údajů, ale i reálné ztrátě peněz. Infekce škodlivým kódem může zase na mobilu zablokovat všechny fotky a videa z dovolené. Podle Zubra mohou lidé na dovolené používat neznámé Wi-Fi sítě k internetovému bankovnictví, nakupování a vyřizování e-mailů. Musí však vědět, jak na to.



Jak se zabezpečit před dovolenou



Bezpečnostní společnost ESET sestavila seznam několika užitečných rad, které pomohou lidem zabezpečit jejich data během dovolené:

•    Aktualizujte operační systém a všechny programy na zařízeních, které berete s sebou. Na mobil si nainstalujte aplikaci pro internetové bankovnictví od vaší banky, aplikace oblíbených sociálních sítí, e-mailu a také aplikace obchodů, pokud víte, že na nich budete chtít během dovolené nakupovat.
•    Zvažte instalaci bezpečnostní aplikace, která dokáže při ztrátě nebo krádeži lokalizovat na dálku telefon a nebo vymazat jeho obsah. 
•    Na mobilu a laptopu si nastavte automatické uzamykání na PIN nebo otisk prstu, které se spustí po krátké době nečinnosti.
•    Zálohujte si obsah zařízení, která si berete na dovolenou.
•    V bance anebo na jejím webu se informujte, jakým způsobem byste měli z dovolené nahlásit jakýkoli potenciální problém s vaším účtem, ať už by šlo o neznámou transakci nebo ztrátu platební karty. Soustřeďte se především na telefonní číslo, protože banky mají obvykle pro telefonické hovory se zahraničím vyčleněnou speciální linku.
•    Na webu se informujte, před jakými internetovými podvody v dané zemi varují jiní cestovatelé.

Jak se zabezpečit na dovolené



•    Při jakémkoli podezření na neoprávněnou transakci informujte svoji banku.
•    Pokud budete používat Wi-Fi sítě, o jejichž bezpečnostním nastavení nic nevíte, používejte internetové prohlížeče jen k běžnému surfování po webech, které nevyžadují žádné přihlašovací údaje a ani jejich prostřednictvím nebudete posílat žádné údaje. Pokud je totiž Wi-Fi napadena nebo někdo sledujte data, která jsou odesílaná přes tuto síť, v podstatě všechno, co přes tyto weby odešlete dál, dokáže odchytit. Přes prohlížeče byste se proto určitě neměli přihlašovat do svého e-mailu, internetového bankovnictví, na sociální sítě, a ani byste neměli nakupovat přes různé e-shopy.
•    Pro sledování e-mailu, sociálních sítí, internetového bankovnictví a online nakupování využívejte výhradně originální mobilní aplikace. Tyto aplikace totiž mezi vaším mobilem a serverem těchto služeb komunikují šifrovaně a tudíž bezpečněji.
•    V hotelu a kavárně si ověřte, jak se jmenuje jejich oficiální Wi-Fi síť a připojujte se pouze k ní. Útočníci totiž často vytváří falešné sítě s podobným názvem. Pokud Wi-Fi síť podmiňuje vaše připojení k internetu aktualizací softwaru, odpojte se od ní a nepoužívejte ji. Pravděpodobně se někdo pokoušel vaše zařízení infikovat. Používejte Wi-Fi sítě se zabezpečením minimálně na úrovni WPA2. A mobilech s Androidem si úroveň zabezpečení zkontrolujete v nastaveních. V iPhonech vás operační systém sám upozorní na špatně zabezpečenou síť.
•    S laptopem je nejbezpečnější surfovat na neznámém Wi-Fi připojení s VPN, tedy virtuální privátní sítí. VPN aplikaci je však třeba nainstalovat dopředu.

Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde



      
  





všechny články
Dále v rubrice

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Air Bank dále rozšíří exkluzivní výhody pro společné klienty s O2

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Unity navazuje na úspěšnou spolupráci Air Bank a O2, která od loňského roku přináší jejich společným zákazníkům 300 Kč měsíčně za používání služeb obou firem. Se vznikem Unity získají společní klienti...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz