Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Mají hypotéky vysoké úrokové sazby?

9.12.2018  |  Komerční článek
  


GrafNa otázku v titulku článku by asi většina lidí v současné chvíli odpověděla, že ano. Hodnoty úrokových sazeb u hypoték se totiž už nějakou chvíli zvyšují, což působí, jako by byly vysoké. Skutečnost je ale někde úplně jinde. Když nedáte na své domněnky, nýbrž na reálná čísla, budete se divit.


Úrokové sazby jsou málokdy konstantní. Rostou a klesají podle situace na finančním trhu a momentálně jsme zrovna ve fázi, kdy úroková sazba hypoték roste. Stále se ale drží dost nízko.

Vzpomínáte si na doby, kdy se sazby pohybovaly kolem 5 %?



Lidé totiž velmi rychle zapomínají. Pamatují si listopad 2016, kdy byla hodnota na historickém minimu, v průměru se pohybovala okolo 1,77 %. Už si ale nevzpomínají na rok 2008, kdy sazba činila 5,7 %. V následujícím roce klesala, pak zase rostla.

Co všechno na ně má vliv?



Když analyzujeme nedávnou historii, jedno je jisté. Na vývoj toho, s jakou úrokovou sazbou byla dostupná hypotéka, měla nemalý vliv hospodářská krize v letech 2008-2009. Peníze nebyly, a to ani na bydlení, takže zájem o hypotéky klesal. ČNB sazby rapidně snížila, aby podpořila ekonomiku, ovšem moc to nepomohlo. Sazby se dále snižovaly, z 5,7 % (říjen 2008) se dostaly až na 1,16 % (říjen 2016).

Na vině přitom nebyla pouze krize. Snižování lze přičíst taktéž developerským projektům. Hodně jich chtělo začít ještě v roce 2011 kvůli předpokládanému zvýšení DPH. V letech 2012-2015 byl o hypotéky nebývalý zájem a během roků 2016 a 2017 se ještě zvedl. Došlo k množství legislativních změn, úrokové sazby se dotkly nejnižších hodnot a bylo poskytnuto velké množství úvěrů. Jak tohle může pokračovat?

Současné sazby nejsou vůbec špatné



Jak dlouho bude pokračovat zvyšování, není jisté. Jedno však jasné je, a to že současné sazby až tak vysoké nejsou. Naopak jsou velmi příznivé, pokud je porovnáme s historickými hodnotami. Kdysi téměř nebylo možné sehnat hypotéku se sazbou pod 6 %, museli jste hodně smlouvat a mít velké štěstí. Dnes už smlouvání není třeba. Kde seženete hypotéku nejvýhodněji, poradí online hypoteční kalkulačka.



      
  



Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz