Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Přínos kreditní karty spočívá ve správné volbě a použití

28.6.2019  |  Komerční článek
  


Obrázek: Peněženka a kartaCo je kreditní karta? K jakému konkrétnímu účelu slouží? Pro jaké příležitosti se vyplatí použití kreditní karty? Jaké jsou její výhody? V čem tkví podstata a pro koho je tento typ karty vhodnou volbou?



Co je kreditní karta?



Jedná se o druh platební karty, který je spojen s revolvingovým úvěrem, tj. úvěrem, jenž majitel karty může postupně splácet a přitom i dále čerpat. Tento typ karet je vydáván finančními institucemi. Společnosti zajišťují použitelnost a fungování kreditních karet po celém světě.

Nejvzdálenějším předchůdcem kreditních karet, které vznikly ve Spojených státech amerických, byly úvěrové známky, jež velmi ulehčovaly identifikaci klientů a obchodníků v 70. letech 19. století. První univerzální kreditní karta v dnešním pojetí byla spuštěna v roce 1958 v USA. U nás došlo k masovému rozsahu užívání až na počátku 21. století, přestože první platba kartou se uskutečnila ještě v bývalém Československu v roce 1968.

Kreditní karta z pohledu držitele



Kreditní karta dokáže velmi usnadnit placení, umožňuje zcela pohodlně se obejít bez hotovosti a eliminuje směnu valut, což je ocenitelné zejména při platbách v zahraničí. Většinou s tímto typem karty jsou spojeny další výhody a služby. Pokud nedojde ke splacení úvěru v bezúročném období, tak zaplatí držitel úrok. Moderní kreditní karty jsou postavené na mezibankovní spolupráci, která je organizována karetními asociacemi, sdružujícími bankovními společnostmi a dalšími finančními institucemi přijímajícími a vydávajícími karty jednoho typu. Banky vydávají kreditní karty a tím umožňují obchodníkům po navázání smluvního kontraktu tyto karty přijímat. Tento systém je financován poplatky a úroky majitelů karet, poplatky nebo srážkami z plateb kartami od obchodníků a dále poplatky, které jsou hrazeny vydavatelskou bankou karetním systémům.

Produkt, jenž nabízí finanční rezervu



Lákavý produkt, který plní svůj účel při správném použití. Možnost získání finanční rezervy vytvořené z peněz, které nejsou vaše, ale můžete je použít, kdy a jak chcete, tj. lze jimi platit cokoliv, a to do výše úvěrového limitu, který je ze strany banky poskytnut. Zkrátka peníze, kterými s kreditní kartou platíte, nejsou v danou chvíli vaše, ale máte je půjčené od banky či jiné finanční společnosti. Díky tomu můžete platit i v případě, že na svém účtu nemáte ani korunu. Tyto půjčené peníze pochopitelně musíte vrátit, pokud se tak stane v bezúročném období, neplatíte nic, v opačném případě k půjčeným penězům je nutné připočíst i úrok.

Jestliže je kreditní karta neboli kreditka používána správně, může vám přinést mnoho výhod. Především máte k dispozici vedlejší zdroj financí ve chvíli, kdy nemáte dostatek vlastních finančních prostředků, stačí použít kreditní kartu. Výhodou je, že během bezúročného období neplatíte žádné úroky, nepotřebujete účet v bance. Kreditní karta přináší celou řadu doplňků a bonusů. Platit lze s kartou v zahraničí, kde se jedná o výhodnější variantu kurzu než při směně hotovosti.

Základem je správný výběr



I když se může na první pohled jevit kreditka jako kreditka, není tomu tak, neboť se přece jen od sebe do jisté míry liší. Záleží na konkrétní finanční společnosti. Jsou zde odlišnosti v poplatcích, v odměnách prostřednictvím bonusů, v bezúročném období atd. Rovněž se liší zpoplatněním výběrů z bankomatu.

Při adekvátní volbě můžete získat produkt, který je dostupný prostřednictvím online žádosti, tudíž odpadají návštěvy pobočky apod. Vyřízení je tedy bez náročné administrativy. Získat můžete bezúročné období v délce 54 dnů, za první tři měsíce je vedení karty zdarma, výhodné jsou platby v zahraničí. K žádosti a vyřízení stačí české občanství, plnoletost a pravidelný příjem.

Karta, která je výhodná nejen na cestu do zahraničí



Nejvýhodnější je použití kreditní karty v zahraničí, kde není ze strany banky účtován žádný poplatek, zároveň je oproti běžným směnárnám výhodnější kurz při přepočtu na valuty. Majitel karty má na cestách další výhody. Je vhodné používat kartu v zahraničí na bezhotovostní transakce, jako garanci při rezervaci hotelového pokoje, při nákupu letenek či pronájmu automobilu.

Mnohdy má banka ke kreditní kartě i jistou síť partnerů, kde můžete ještě čerpat slevy při nákupu zboží i služeb. Kromě toho, že některé typy kreditních karet vrací jisté procento z nákupů zpět, tak jiné umožní spořit na důchod či přispívat na pojištění. Za platby kartou lze sbírat body, které se v rámci bonusového systému přemění na peníze a převedou na účet penzijního připojištění či se započítají na životní pojištění.

Kreditní kartou je tak vhodné platit v obchodech i ty zcela nejmenší částky, které se mohou zdát jako zanedbatelné, neboť z každé platby můžete získat procenta zpět, pokud máte správnou kreditní kartu.

Pokud dojde ke ztrátě karty, je zde riziko zneužití vašich vlastních finančních prostředků a potenciální škody podstatně nižší než v případě ztráty či odcizení karty debetní.


      
  



Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz