Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Domácnost mladých: WiFi, počítač, ale i zahrada nebo alespoň balkon

16.10.2019  |  Zdeněk Bubák, zpráva Raiffeisen stavební spořitelny
  


Obrázek: BydleníNa vybavení prvního bydlení je podle mladých potřeba zhruba čtvrt milionu korun. Oproti starším generacím se dnešní dvacátníci a třicátníci častěji obejdou bez dílny či sklepa, jinak mají ale představy podobné. Bezdrátový internet, počítač a auto – bez toho si nedokáže představit svou domácnost naprostá většina mladých Čechů do 36 let. Uvedli to v průzkumu výzkumné agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu.


„Mladí chtějí být ve své domácnosti stále online, ale v tom se nijak výrazně neliší od starších lidí. V našem průzkumu totiž počítač a WiFi považuje za nezbytnost devět z deseti dotázaných napříč generacemi, a to i ve věkové kategorii nad 56 let. Z hlediska elektroniky je nejvíce na ústupu televize. Zatímco v nejstarší věkové kategorii ji doma potřebuje 90 % dotázaných, mezi nejmladšími je to už jen 59 %,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Další věcí, která už dnes není tak atraktivní jako dříve, je dílna, kterou chce pouze třetina mladých, zatímco v generaci nad 56 let se bez ní neobejde polovina dotázaných. Podobně klesá zájem například o kuchyňského robota. Do výbavy si mladí příliš nepořizují ani herní konzole.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


Se svými rodiči a prarodiči se dnešní dvacátníci a třicátníci shodnou v tom, že je ideální mít doma možnost provětrat se a posedět na čerstvém vzduchu. Sedm z deseti by si přálo mít zahradu, balkon nebo terasu.

A na kolik podle mladých přijde vybavení první domácnosti? Čtvrtina by si vystačila s naspořenou částkou do 100 000 Kč, v průměru ale odhadují sumu podstatně vyšší, a to 270 000 korun.

„Náklady na bydlení, ať už vlastní nebo nájemní, zejména ve velkých městech rostou a našetřit potřebnou částku na hezké a pohodlné vybavení je pro mladé velmi obtížné. Do začátku je pro ně velkou výhodou, pokud jim rodina spořila třeba na stavebním spoření, které pro zařízení nebo koupi prvního bydlení představuje ideální volbu,“ uzavírá Lenka Molnárová.

Jakou částku je podle Vás třeba mít naspořeno na vybavení prvního bydlení?



Graf
 Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 505 respondentů, věk 18 – 36 let.



      
  





všechny články
Dále v rubrice

V květnu změní Air Bank úročení spořicích účtů

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Air Bank mění od 3. května 2024 způsob úročení korunového spořicího účtu. Nabídka se touto změnou stane průměrnou a klienti budou muset plnit podmínky, jinak...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

Spoření v cizích měnách, nabídky bank jsou velice rozdílné

Obrázek: Kalkulačka a dolary Rozdíly jsou doopravdy velké, některé banky spořicí účet, termínovaný vklad v eurech či americkém dolaru vůbec nenabízí, nebo nabízejí minimální sazbu 0,01 % p.a., nebo naopak můžete získat sazbu 3 % p.a. To může být při vkladu 10 tisíc eur rozdíl více jak 7 tisíc korun...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz