Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Je nutné mít v současnosti u sebe nějakou hotovost?

20.2.2020  |  Zdeněk Bubák, zpráva Euronet
  


Obrázek: PenízePodle nejnovějšího průzkumu společnosti Euronet 41 procent Čechů platí hotovostí několikrát týdně, 13 procent jednou denně a 15 procent spotřebitelů používá hotovost k zaplacení útraty několikrát za den. Přinášíme vám přehled situací, ve kterých i v době bezkontaktních platebních karet a placení mobilním telefonem budete potřebovat hotovost.


Platby hotovostí jsou stále populární a podle společnosti Euronet nic nenasvědčuje tomu, že bychom se v budoucnu obešli bez tradičních bankovek a mincí. Průzkum ukázal, že drtivá většina Čechů platí hotovostí pravidelně a pouhých 6 procent hotovost nepoužívá vůbec.

„Obliba hotovostních plateb se velmi liší v jednotlivých krajích České republiky a velký vliv má samozřejmě i velikost obce, kde lidé žijí,“ říká Ondřej Kozák, Country Manager společnosti Euronet Czech Republic. „Obecně lze říci, že lidé z menších obcí preferují hotovost, protože jim poskytuje vyšší míru kontroly financí a také proto, že je stále mnoho obchodů a služeb, kde platební kartou nelze zaplatit.“

 Graf: Jak často platíte hotovostí?
Zdroj: Euronet/STEMMARK

Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde


Proč je i v dnešní době důležité nosit u sebe hotovost? A v jakých případech je hotovostní platba lepší variantou? Zde je 5 důvodů, proč máme stále rádi hotovostní platby.  

1. Obchodník nebere karty / službu & produkt nelze zaplatit kartou



Toalety, nákup kávy z automatu nebo jízdenky v autobuse – to jsou nejčastější místa a situace, kde potřebujete hotovost. Pokud rádi nakupujete na ulici a na trzích, i tady je většina transakcí hotovostních. Se situací, že obchodník nepřijímá karty, se podle průzkumu dodnes běžně setkává vysoké procento české populace a například v Praze téměř tři čtvrtiny respondentů uvedlo, že obvyklým důvodem pro platbu hotovostí je právě to, že obchodník nebere karty.   

2. Mám větší kontrolu nad svými financemi



Skoro čtvrtina Čechů preferuje hotovost, protože mají lepší přehled o svých výdajích a větší kontrolu nad tím, co utratí a co si ještě mohou dovolit. Spontánní, impulzivní nákupy jsou sice velmi lákavé, ale pro mnoho domácností v české republice je mnohem důležitější nezatížit rodinný rozpočet mimořádným výdajem.

3. Výpadky platebních systémů



Hotovost znamená jistotu. Stává se to nejen v nabitém předvánočním období, může se to stát kdykoliv. Přijdete do obchodu, kde jste zvyklí platit bezhotovostně, a prodavač vám oznámí, že terminál momentálně nefunguje, že došlo k výpadku sítě a že vůbec neví, kdy „to zase naskočí“.  

4. Pomoc v nouzi



Nejčastěji je to člověk na ulici, ale může to být i blízký přítel nebo kolega z práce. Prostě se může stát, že někdo z vašeho okolí potřebuje rychlou pomoc a pohotově vytažená bankovka z peněženky to vyřeší.  

5. Anonymita a soukromí



Ochrana soukromí a jistá míra anonymity je pro nás důležitá. Když má rodina společné bankovní konto a jeden z manželů chce toho druhého překvapit hezkým dárkem k narozeninám, určitě si nepřeje, aby se tato položka objevila na výpisu z účtu. Také výše útraty v restauraci nebo v kadeřnictví patří k tomu typu výdajů, kterými se obvykle chlubit partnerům nechceme.

Nezávislý průzkum provedla společnost STEMMARK a zahrnoval 505 dospělých respondentů, před-stavujících reprezentativní vzorek české populace.

O společnosti Euronet
Euronet Services spol. s.r.o. je součástí společnosti Euronet Worldwide, světového lídra ve zpracování bezpeč-ných elektronických finančních transakcí a majitele největší sítě bankomatů v Evropě. Společnost působí v České republice od roku 1997.




      
  





všechny články
Dále v rubrice

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Air Bank dále rozšíří exkluzivní výhody pro společné klienty s O2

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Unity navazuje na úspěšnou spolupráci Air Bank a O2, která od loňského roku přináší jejich společným zákazníkům 300 Kč měsíčně za používání služeb obou firem. Se vznikem Unity získají společní klienti...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz