Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jak covid-19 ovlivňuje bankovnictví. Banky na cestě k větší konkurenceschopnosti a digitální transformaci

27.5.2020  |  Zdeněk Bubák, zpráva Accenture
  


Obrázek: VkladomatSvětová pandemie nemoci covid-19 zatřásla finančními trhy a ovlivnila téměř celý svět. Tato globální krize je porovnatelná snad jen se světovou finanční krizí z let 2008 až 2009. Její dopady však mohou mít dalekosáhlejší důsledky, a to především na digitalizaci práce, změny způsobu fungování a řízení rizik. Výrazným pozitivem zůstává fakt, že bankovní sektor je na tuto krizi lépe připraven.


I když mnohé banky pokračují i nyní ve svém fungování v nezměněné podobě, musejí počítat s dopady nemoci covid-19 na celý sektor a na své zákazníky. Mezi hlavní potenciálně zasažené oblasti se řadí: správa úvěrů, snížení výnosů, služby zákazníkům a poradenství, nastavení provozních modelů a kontrola nákladů.

Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde


„Bankovní sektor je oproti rokům 2008 a 2009 v relativně dobré výchozí pozici, aby mohl případné déletrvající oslabení ustát.
Obrázek: Klára Stárková, Accenture
  Na snímku Klára Starková, Accenture
Banky jsou dobře kapitalizovány a mají určitý prostor pro vstřebání ztrát, navíc jsou mnohem více digitalizovány, a disponují tedy schopností poskytovat většinu svých služeb i prostřednictvím digitálních kanálů. Centrální banky také pomáhají svojí včasnou proaktivní podporou úvěrových trhů tak, aby zabránily opakování dominového efektu z důvodů nedostatečné likvidity jako v roce 2008. A platební systémy jsou dnes navíc mnohem lépe schopné reagovat na změny,“ říká Klára Starková, Managing Director pro oblast finančních služeb, Accenture Česká republika.

1. Správa úvěrů



Propad poptávky po výrobcích a službách, který povede ke snížení výnosů a k propouštění zaměstnanců, bude mít za následek zhoršení cash flow mnoha spotřebitelů i podniků. To může způsobit nárůst nesplácených úvěrů. Banky však mohou právě v tuto chvíli velmi dobře pomoci svým klientům a posílit tak s nimi vztah odkladem splátek, efektivní intepretací vládních opatření, personalizovanou nabídkou vhodných produktů či posilováním finančního vzdělávání.

2. Snížení výnosů



V prvních několika týdnech pandemie klesla tržní hodnota bankovního sektoru měřená hodnotou cenných papírů na nižší úroveň než během krize v letech 2008 a 2009. Důvodem je krátkodobé snížení výnosů způsobené nižšími úrokovými maržemi, poklesem příjmů z plateb, propadem financování obchodu i přeshraničních plateb a poklesem objemu služeb a poradenství pro zákazníky.

3. Služby a poradenství



Kvůli celoplošnému omezení pohybu osob se v krátkodobém horizontu projevují změny v preferencích obsluhy zákazníků. I když mnoho bank zachovává své základní služby a nechává pobočky i nadále otevřené, zákazníci stále více upřednostňují správu svého finančního života prostřednictvím aplikací a online bankovnictví. Banky proto musejí udělat maximum pro poskytování kvalitních a personalizovaných služeb i v online prostředí.

4. Nastavení provozních modelů a kontrola nákladů



Souhrnný dopad tří bodů uvedených výše povede v bankovním sektoru k nerovnováze krátkodobých příjmů a výdajů. Dle studie Accenture lze očekávat téměř jistě pokles bankovních příjmů oproti roku 2019, a to až o 50 procent při zvýšených nákladech na riziko a nižších výnosech z aktiv porovnatelných z hodnotami z let 2008 a 2009. Banky tak musejí efektivně přistoupit ke snižování svých nákladů, správě aktiv a k proaktivní péči o své zaměstnance od poboček až po call centra.

Jak se lze ze současné pandemie poučit?



„Ačkoliv se banky potýkají s mnoha výzvami, které přináší krize kolem covidu-19, je jasné, že bez ohledu na konečný výsledek jim tato situace přinese mnoho cenných ponaučení. Jako ty hlavní by si měly banky odnést nevyhnutelnou potřebu plné digitalizace, nový přístup zaměstnanců k práci z domova, úkol motivovat klienty k zajištění finanční rezervy a dostatečné likvidity a potřebu proaktivní komunikace aktuálních regulatorních nařízení s dopadem na klienty,“ uzavírá Klára Starková z Accenture ČR.

Obrázek: Grafika


      
  



reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz