Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Více než šest z deseti Čechů má obavy z finanční tísně a chudoby

16.8.2016  |  Zdeněk Bubák, zpráva Pioneer Investments
  


Obava z budoucnostiObavy z budoucnosti má sedm z deseti Čechů. O něco méně z nich, a to šest z deseti, se bojí budoucí finanční tísně nebo chudoby. Obrácený poměr, tj. čtyři z deseti, očekává zlepšení své finanční situace. Jako lék na případnou bídu vidí lidé především dobré vzdělání. To podle nich přináší lepší uplatnění v práci, a tím i významnější společenské postavení a vyšší příjmy.


Z průzkumu investiční skupiny Pioneer Investments vyplynulo, že sedm z deseti Čechů řeší nějaké obavy a nejistoty spojené s budoucností – a v řadě případů mají podobný základ. Největší vrásky Čechům dělají obavy z finanční tísně a chudoby, které silně pociťuje více než šest z deseti dotázaných (62 %). 42 % Čechů přitom očekává v horizontu pěti let výrazné zlepšení své finanční situace.

Klíčem k pozitivnímu vlivu na osobní finance přitom může být vzdělání. Třetina Čechů je přesvědčena, že právě vzdělání je cestou k lepšímu životu, zejména pokud jde o uplatnění v práci, společenské postavení a lepší finanční situaci.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce


Výsledky průzkumu odhalily také obavy, které českou populaci trápí pod vlivem aktuální situace v Evropě a ve světě. Na předních příčkách žebříčku nejistot se aktuálně objevily obavy z uprchlické krize (62,5 %) a terorismu (60,5 %). Pokud se však oprostíme od těchto tendenčních témat, zůstává největší starostí Čechů obava z finanční tísně a chudoby (62 %). Strach z chudoby mají přitom častěji ženy, lidé s nižším vzděláním a respondenti ve věkové skupině 30 – 44 let.  

Více než polovina dotazovaných cítí nejistotu a strach i z dlouhodobé nemoci (54 %) nebo z dalšího politicko ekonomického vývoje v Evropě a ve světě (56 %). Nezanedbatelná je i obava z válečného konfliktu a ztráty svobody (51 %), obava ze ztráty zaměstnání (54 %), ale i nejistota a strach z rozpadu partnerského vztahu a ze samoty, kterou pociťuje více než třetina spoluobčanů (37 %). Asi 7 % dotazovaných má obavy z jiných než jmenovaných oblastí. Ve výčtu se nejčastěji objevoval strach ze závislosti na alkoholu, kouření nebo hracích automatech a také strach ze smrti blízkých a obavy o budoucnost jejich dětí.

„Říká se, že štěstí si nelze koupit. Průzkum však ukázal, že jednou z nejsilnějších obav je právě ta z finančního strádání a chudoby. Současná konzumní společnost potřebu finanční jistoty ještě umocňuje. V podvědomí zasunutá obava z nejisté budoucnosti, ať už jde o vyhlídky na penzi či třeba o finanční zajištění potomků, pak může hlodat i v hlavách jinak spokojených lidí,“ vysvětluje Dana Kryńska, ředitelka marketingu a PR Pioneer Investments ČR.

Jedni se bojí chudoby, druzí očekávají zlepšení finanční situace



I přes výše uvedené obavy 42 % dotazovaných očekává, že se jejich finanční situace v horizontu pěti let výrazně zlepší. Pozitivní vývoj své finanční situace očekávají především mladí do 29 let (64 %), naopak ve věkové skupině 45 – 60 let počítá s výrazným zlepšením finanční situace už jen 13,5 % lidí. Stejný podíl respondentů neočekává v této oblasti žádnou převratnou změnu. Naopak jeden z deseti Čechů počítá s tím, že v průběhu pěti let se jeho finanční situace zhorší.

Graf č. 1 - Pokud se podíváte na svou stávající finanční situaci. V horizontu 5-ti let očekáváte, že bude:
Výsledky průzkumu pro Pioneer Investments - Graf č. 1 - Jakou očekáváte finanční situaci v horizontu 5-ti let?
Autor: Pioneer Investments, StemMark červenec 2016
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =

Téměř třetina lidí (31 %) je přesvědčena, že cestou k lepší finanční situaci, lepšímu uplatnění v práci i prestižnějšímu společenskému postavení je vzdělání. Větší význam vzdělání přitom přikládají častěji muži a vysokoškoláci. To, že vyšší vzdělání má nesporné výhody, tvrdí šest z deseti Čechů. Zároveň jsou však toho názoru, že to není jediný předpoklad úspěchu. Téměř 7 % lidí se domnívá, že vzdělání nic nezmůže a je třeba snažit se jinak.

„Lepší finanční zázemí bývá často spojováno s vyšším vzděláním a vzdělání jako cestu k lepšímu životu vnímá také třetina dotazovaných. Je třeba si uvědomit, že ke všeobecnému vzdělání a rozhledu dnes nezbytně patří také finanční gramotnost, tedy orientace ve finančních otázkách a schopnost efektivně řídit své osobní finance. A s tím jde ruku v ruce i schopnost zajistit se na horší časy, tedy vytvářet si finanční rezervy a efektivně zhodnocovat své úspory,“ uzavírá Kryńska.

Graf č. 2 – Věříte, že vzdělání otevírá cestu k lepšímu životu, jako je uplatnění v práci, společenskému postavení a lepší finanční situaci?

Výsledky průzkumu pro Pioneer Investments - Graf č. 2 - Věříte, že vzdělání otevírá cestu k lepší finanční situaci?
Autor: Pioneer Investments, StemMark červenec 2016
= Pro zvětšení klikněte na obrázek =

Průzkum pro skupinu Pioneer Investments realizovala společnost StemMark v červenci 2016 na vzorku 500 mužů a žen ve věku 18 – 60 let.


      
  




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz