Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Co lze postavit na zahradě?

29.8.2023  |  Valerie Koubová | foto: Pexels
  


Obrázek: Zahrada Vlastníte zahradu nebo ji chcete koupit? Co a za jakých podmínek je na ní možné postavit? Je možná změna v územním plánu?

Pořízení zahrady je levnější, ale...



Zahrady jsou oproti zasíťovaným stavebním pozemkům levnější. Nevýhodou ovšem je, že ne vždy je možná změna zahrady na stavební pozemek. Pokud tedy plánujete stavět na zahradě, před koupí pozemku se ujistěte, zda je převod na stavební pozemek možný a zda je pozemek pro stavbu domu vhodný svojí polohou a velikostí. Počítejte i s případnými výdaji na dovedení inženýrských sítí a vybudování příjezdové komunikace. Připravte se také na to, že převod zabere určitý čas a nevyhnete se administrativě, upozorňuje Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamíru.cz.

Co lze postavit na zahradě



Na pozemku vedeném jako zahrada lze postavit především drobné zahradní stavby jako například pergola, skleník, bazén, přístřešek na auto nebo zahradní domek. Některé stavby však potřebují stavební povolení.

Pro stavby s jedním nadzemním podlažím do 25 metrů čtverečních zastavěné plochy a do pěti metrů výšky, které jsou podsklepené nejvýše do hloubky tří metrů není potřeba rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. S příslušným úřadem je nutné řešit stavební záměr pro domek či chatu pro bydlení či rodinnou rekreaci.

Změna zahrady na stavební pozemek



Pokud je zahrada v místě označeném jako zastavěné nebo zastavitelné území, je velká šance na změnu. Takto označené plochy jsou již zastavěné či jsou určeny územním plánem k zastavění.

Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde

Pokud kupujete zahradu se záměrem přeměnit ji na stavební pozemek, jako první nahlédněte do platného územního plánu obce či města.  Tento dokument upravuje základní koncept rozvoje a uspořádání daného místa. Určuje například, kde mohou vzniknout nové stavby, jaké plochy mají sloužit pro bydlení, kde budou komerční prostory nebo třeba park, vysvětluje Miroslav Majer.

Inženýrské sítě



Pokud lze provést změnu zahrady na stavební pozemek, je nutné prověřit napojení budoucí stavby na inženýrské sítě. Nutné je zajištění přívodu elektřiny a pitné vody. Pokud je možné napojení na kanalizaci, je to velká výhoda. K pozemku musí vést také přístupová cesta z veřejné komunikace. Nutný je bezproblémový příjezd vozidel integrovaného záchranného systému k pozemku.

Nestavební pozemek



Na pozemku, u něhož zjistíte z územního plánu, že není zahrnut do zastavitelného území, nelze stavět. Je možné se pokusit o změnu územního plánu, nicméně to je velmi komplikované a časově náročné s nejistým koncem. O změnu je nutné požádat na obecním či městském úřadě.





      
  





všechny články
Dále v rubrice

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Obrázek: Podpis smlouvy Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz