Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Češi a letošní dovolená. Na co si dát pozor v zahraničí?

3.6.2013  |  Michal Bubák


Češi a letošní dovolená - Na co si dát pozor v zahraničí? - Na snímku : vzlétající letadlo41 procent Čechů pojede letos na dovolenou do zahraničí. Téměř každý třetí Čech naopak plánuje hotel, penzion či kemp v domovské krajině. Oproti minulému roku hodlá letos strávit dovolenou v zahraničí více lidí (o 6 procent) a méně lidí plánuje dovolenou v rámci České republiky (o 7 procent). Třetina lidí do rekreace letos neinvestuje, dovolenou stráví doma, na chatě či u příbuzných. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Cetelem.

Ti, kteří hodlají šetřit, volí spíše dovolenou v Česku



Zatímco do tuzemské dovolené plánuje 82 procent lidí investovat na osobu maximálně 10 tisíc korun, za dovolenou v zahraničí utratí stejnou sumu jen 30 procent respondentů, a dokonce téměř každý osmý (13 procent), který se letos chystá do ciziny, investuje více než 25 tisíc korun. Nejčastěji ale lidé hodlají za pořízení zahraniční dovolené utratit 10 až 15 tisíc korun (26 %).

V místě zahraničního pobytu utratí polovina lidí v přepočtu na osobu do 5 tisíc korun, přibližně každý třetí až do 10 tisíc korun, 18 procent respondentů pak více. V Česku utratí do 5 tisíc korun dvě třetiny dotázaných, do 10 tisíc korun každý čtvrtý, více pak jen 7 procent lidí.

Podle průzkumu Cetelem si přitom více než polovina (necelých 55 procent) lidí předem stanovuje, kolik peněz v místě pobytu maximálně utratí, o něco častěji si limity stanovují ti, kteří směřují za hranice. Na pořízení dovolené včetně útrat v místě pobytu plánuje letos šetřit zhruba 40 procent dotázaných (47 procent těch, kteří pojedou na tuzemskou dovolenou, 34 procent těch, kteří hodlají jet do zahraničí). Dovolenou v Česku tak volí někteří kvůli úspoře financí.

Na zahraniční dovolenou si většinou vyšetříme o pár dnů více



Cestu a ubytování si hodlá většina lidí zajistit sama. Přes cestovní kanceláře budou lidé nakupovat zájezdy hlavně do zahraničí. Zahraniční dovolené věnují respondenti přitom nejčastěji do 10 dní. O jeden či dva dny více stráví v zahraničí na dovolené 12 procent lidí, 20 procent až 15 dní a 11 procent více než 15 dní. V případě tuzemské dovolené stráví lidé nejčastěji na dovolené maximálně týden (46 procent), do 10 dnů bude na dovolené v Česku 20 procent respondentů, do 12 dní 7 procent, do 15 dní 18 procent a více než 15 dní hodlá strávit na tuzemské dovolené 10 procent z těch, kteří takovou dovolenou letos plánují.

Důvodů, proč se na dovolenou v zahraničí pojistit je dostatek



„Jsme sice součástí Evropské unie, ale to neznamená, že nám v tomto regionu bude zdravotní péče automaticky poskytnuta zadarmo,“ upozorňuje Pavel Sivák, vedoucí oddělení pojištění privátních rizik pojišťovny Generali. „Ve většině států Evropy není zdravotní péče bezplatná, standardně podléhá řadě regulačních poplatků. Bez cestovního pojištění (asistenční služby) si navíc veškerou komunikaci se zdravotním zařízením musí pacient vyřizovat sám v místním jazyce. Stejně tak případný převoz domů,“ uzavírá Pavel Sivák.

Případy, kdy pomohla asistenční služba



V předcházejících letech byly nejčastější diagnózou potíže zažívacího traktu následované infekčním onemocněním horních cest dýchacích, úrazy a obtížemi spojenými s pobytem na slunci. Asistenční služba Europ Assistance, s níž Generali spolupracuje, řešila ale také ošetření klientky s popáleninami na hýždích, jejich příčinou byl výbuch zapalovače na pláži vlivem horka.

Další turistka si během dovolené v Indii udělala výlet do nedalekého města, kde ji pokousala volně pobíhající opice. Bylo třeba zajistit očkování proti vzteklině. Protože se klientka nacházela v oblasti s horší dostupností lékařské péče, zajistila asistenční služba transport do 150 kilometrů vzdálené nemocnice.

„A nedávno jsme zažili i situaci, kdy nám v podstatě téměř unesli pacienta,“ líčí lékařka Europ Assistance Jana Ježková. Pacient volal z Ruska, kde byl hospitalizovaný, protože pro něj přijely dvě různé sanitky a jejich osádky se o něj začaly téměř přetahovat. Teprve asistenční služba na dálku zajistila, aby skončil ve správné nemocnici.

Cestovní pojištění ovšem nekryje pouze zdravotní rizika. Pro klienta, který byl obviněn ze žhářství v Řecku a po zadržení na něj byla uvalena vazba, bylo v rámci asistence zajišťováno uhrazení kauce.

Na co si dát v zahraničí pozor?



Pojišťovna svým klientům doporučuje, aby ještě před návštěvou lékaře v zahraničí kontaktovali asistenční linku a konzultovali postup. Totéž doporučuje i při vzniku pojistné události. Důležité je také nikde nenechávat doklady jako zástavu. Při hospitalizaci v zahraničí by měly doklady, mobilní telefon s nabíječkou, kartička cestovního a zdravotního pojištění vždy zůstat u pacienta. Jejich absence případy velice komplikuje. Pozor si raději dejte i na zahraniční právníky. Někteří z nich se pod tlakem okolností snaží dotlačit lidi k podpisům dokumentů, které jim následně mohou způsobit problémy na celý život. Pravidlo tedy zní: Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Pracovníci Generali se často setkávají s nedostatečnými dokumenty, které jsou potřebné pro likvidaci z pojištění zavazadel nebo odpovědnosti. V případě zavazadel je nutné informovat se u dopravce a sepsat protokol. Pokud se jedná o krádež zavazadel, je potřeba kontaktovat policii, ubytovatele, apod.



    



Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz