Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

O investicích máme relativně dost informací, ale nehrneme se do nich

1.4.2016  |  Zdeněk Bubák, zpráva ING Bank
  


InvesticeAkcie jsou napříč Evropou nejznámějším investičním nástrojem, v mezinárodním průzkumu ING o nich mělo povědomí devět z deseti dotazovaných. Pokud jde o využívání investičních produktů, vede pojištění s investiční složkou, s jehož pomocí své peníze zhodnocuje, pětina Evropanů. Následují akcie s 18% podílem.


Nejznámějším investičním pojmem jsou mezi Evropany akcie, které zná 89 % respondentů. Následuje pronájem nemovitostí, který zná a jako investici vnímá 86 % dotazovaných, a dále dluhopisy, o kterých má povědomí 77 % lidí.

Průzkum ukázal, že podílové fondy nejsou zdaleka tak široce známým investičním nástrojem, jak odborníci předpokládají. Jejich znalost potvrdilo jen necelých sedm z deseti dotazovaných.

Na opačné straně žebříčku pak stojí méně známé a převážně novější typy investic, jako jsou impaktové investice (investování se společenským a environmentálním dopadem), nebo crowdfunding.

Přehled podílových fondů najdete zde


„Průzkum ukázal, že důležitým rozhodovacím momentem pro investory jsou dlouhodobě nízké úrokové sazby. Investování jako efektivní způsob zhodnocování peněz však stále využívá relativně nízký podíl evropské i české populace. Příčinou je kombinace neznalosti, obav a zažitých mýtů kolem investování,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank v ČR. „V současné době je přitom investování například do podílových fondů velmi snadnou a dostupnou možností, jak zhodnocovat úspory. Investovat lze pravidelně už v řádech stokorun měsíčně a založení investice je otázkou několika minut strávených u počítače,“ dodává.

Graf 1 - Procento lidí, kteří uvedli, že níže uvedené investiční produkty znají


Investice - Graf 1
Zdroj: ING Bank

Znalost investičních nástrojů je vyšší mezi muži a tento rozdíl ještě roste u méně známých nástrojů, jakými jsou crowfunding (41% znalost u žen vs. 54% u mužů), alternativní P2P půjčky nebo impaktové investice.

Naopak u akcií a pronájmu nemovitostí je povědomí u mužů i žen téměř shodné. Muži jsou jednoznačně zkušenější i v samotném využívání investičních nástrojů a všechny jmenované využívají častěji než ženy.

Zatímco pro muže, kteří nějakou formou investují, jsou volbou číslo jedna akcie (23 %), ženy tak činí nejčastěji prostřednictvím pojištění s investiční složkou (17 %).

Ve využívání investičních produktů vedou dle očekávání akcie a pojištění s investiční složkou, které využívá asi pětina investorů. Následují podílové fondy (15 %) a pronájem nemovitostí (13 %) a na druhém konci stojí méně známé, a tedy i méně využívané investiční produkty jako impaktové investice (4 %), crowdfunding (5 %) nebo P2P půjčky (6 %).

Graf 2 – Procento lidí, kteří uvedli, že níže uvedené investiční produkty používají

 
Investice - Graf 2
Zdroj: ING Bank

Důvody k výběru konkrétního investičního nástroje jsou různé. Napříč všemi nabízenými produkty je však možné sledovat jeden hlavní rozhodovací moment – nízké úrokové sazby spořicích produktů. Pro řadu dotazovaných patřila mezi rozhodující důvody pro investování i předpokládaná návratnost nebo akceptovatelné riziko. V případě akcií, dluhopisů a podílových fondů hraje při rozhodování úlohu i diverzifikace investic, u investičních příležitostí typu crowdfundingu, P2P půjčky nebo impaktových investic je důležitým faktorem i etická rovina.

Na otázku, proč neinvestují, odpovídali neinvestující dotazovaní nejčastěji tak, že na to nemají dostatek finančních prostředků. U akcií kromě toho více než třetina z nich uvedla, že jim riziko spojené s touto formou investování nestojí za to. U relativně nových typů investic, jako je crowdfunding nebo P2P půjčka, je pro více než 10 % dotazovaných omezením to, že nevědí, jak na to.

Mezinárodní průzkum ING realizovala agentura Ipsos v 15 zemích na vzorku 14 664 osob.


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde



všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz