Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Finanční gramotnost Čechů

27.10.2020  |  Komerční článek
  


Obrázek: Zlaté prasátko na spořeníV letošním roce se, více než kdy jindy, projevila nutnost finanční rezervy. Během první vlny koronaviru přišlo velké množství rodin a jedinců o pravidelné příjmy a své nadstandardní příjmy. Zvýšily se rodinné výdaje, protože děti byly ze škol a školek doma. Mnoho rodičů muselo zůstat doma na tzv. ošetřovném a o své potomky se starat, nemohli tudíž chodit do svého zaměstnání a mít tak 100 % svého platu. Někteří jedinci dokonce o své zaměstnání přišli. V případě, že se například navíc objevily ještě další nečekané finanční výdaje, jedinec nebo rodina se mohli dostat do velkých finančních problémů. Jak se dalo těmto komplikacím předcházet? Odpovědí je finanční rezerva. Bohužel většina Čechů pořád nemá svou finanční rezervu a je potřeba se ponaučit a šířit osvětu o finanční gramotnosti v České republice.


Finanční gramotnost v České republice



Nejdříve je potřeba zodpovědět, co se skrývá pod slovním spojením "finanční gramotnost"? Finanční gramotnost je řádná schopnost dobře nakládat a hospodařit s penězi, s financemi. Jedná se o dobrou kontrolu příjmů a výdajů, o rozumné nakládání s penězi a také schopnost ušetřit peníze. Bez tohoto podvědomí je jedinec jen těžko schopen ušetřit si dostatek financí, aby ho později nepřekvapily nenadálé výdaje.

V České republice lidé rádi řeší finanční problémy za pomoci spotřebitelských půjček. České rodiny a čeští jedinci žijí většinou od výplaty k výplatě a v momentě, kdy je překvapí nečekané finanční výdaje, volí řešení půjčkou. Ano, jedna spotřebitelská půjčka nemusí být devastující a může pomoct z těžké situace. Velmi často ale klienti bankovních a nebankovních společností nekončí u jedné spotřebitelské půjčky a dostanou se do tzv. dluhového kruhu, v horším případě do dluhové pasti, kdy půjčky splácí dalšími půjčkami. Nebylo by jednodušší nikdy si nemuset půjčovat a mít ušetřené vlastní finanční prostředky?

Celé toto nepochopení finanční gramotnosti v České republice začíná spolu s první výplatou a čistou mzdou zaměstnance. Lidé by se měli nad svou finanční gramotností zamyslet v momentě, kdy jim přijde na bankovní účet jejich první výplata, tedy čistá mzda. To je okamžik, kdy jedinec může nejvíce ovlivnit svou budoucí finanční situaci. Zde se o slovo hlásí sestra finanční gramotnosti finanční rezerva. Jak začít utvářet svou vlastní finanční rezervu? Každý zaměstnanec, který dostává pravidelně svou čistou mzdu, by si měl odkládat 10 % z čisté mzdy stranou. Je to jednoduché, pokud je čistá mzda zaměstnance 30 000 Kč, každý měsíc by si měl dát stranou 3 000 Kč, ročně se tak dostane na částku 36 000 Kč. Za 5 let už by to bylo 180 000 Kč.

Česká mládež a finanční gramotnost



Výše je krásně vidět, že je potřeba na finanční rezervu myslet hned od první výplaty. Výuka a povědomí o finanční gramotnosti začíná již u českých dětí a české mládeže. Rodiče by měli povědomí o finanční gramotnosti a financích svým dětem předat již během výchovy a sami jim jít příkladem. Poté děti, potomci, až začnou sami vydělávat, budou schopni začít již během první výplaty ze své čisté mzdy odkládat stranou výše zmíněnou 10% finanční rezervu.

Rodiče by měli od samého začátku učit své děti šetřit a ukazovat jim hodnotu peněz. Jen tak poté děti budou schopné v dospělosti dobře nakládat se svou čistou mzdou a financemi. Rodiny mohou šetřit na více místech. V současnosti jsou také velmi oblíbené online slevové kupóny, kdy v době koronavirové krize většina lidí preferuje online objednávky bez návštěvy kamenných prodejen. Tyto slevové kupóny přináší několikaprocentní slevy na objednávky a pomohou ušetřit nemalé peníze.

Rozumné online nakupování



V současnosti většina zákazníků nakupuje online. Online se dají nakoupit potraviny, elektronika, hračky, móda, domácí potřeby apod. a i zde to zákazníky svádí k neřízenému utrácení svých financí. Na internetu při online nákupech by měly být také dodržovány zásady finanční gramotnosti a rozumných nákupů. Je potřeba kupovat pouze věci, které jsou pro zákazníka nezbytně nutné, na které má fyzicky peníze. Na online nákupy by si zákazník neměl půjčovat peníze nebo nakupovat na splátky.

Jak mohou zákazníci při online nakupování ušetřit? E-shopy a internetoví prodejci se předhání, kdo bude výrazněji benefitovat své zákazníky. Není tedy nutné koupit vše u prvního prodejce, kterého zákazník na internetu nalezne. Existují různé srovnávače cen, kde si zákazník může vybrat toho nejlepšího a nejvýhodnějšího prodejce pro něj.

Online slevové kupóny mají několik variant:
  1. několikaprocentní sleva na celý nákup při nákupu nad určitou částku,
  2. sleva v předem definované výši na celý nákup při nákupu nad určitou částku,
  3. sleva na dopravné,
  4. doprava zdarma při nákupu nad určitou částku, kredity jako sleva na další nákup apod.
Během koronavirové krize zájem o online nákupy výrazně stoupl, proto i zde se dají ušetřit nemalé peníze. Zákazník by se měl vždy o možnosti slevy informovat, protože proč kupovat za plnou cenu, když může být zboží či služby nakoupeno za výhodnější cenu?

Finanční situace Čechů v době koronaviru



V letošním roce se více než kdy jindy ukázalo, jak na tom jsou Češi špatně s jejich finanční rezervou a svými úspory. Nyní by se měl každý jedinec, každá rodina zaměřit na svou finanční situaci. Bylo řečeno, že by si každý vydělávající jedinec měl odkládat 10 % svých příjmů stranou. Existuje ještě jedna definice pro finanční rezervu Čechů. Každý dospělý jedinec by měl mít finanční rezervu v minimální výši 3 svých čistých měsíčních příjmů. Pokud je čistá mzda jedince ve výši 30 000 Kč, finanční rezerva by měla být minimálně ve výši 90 000 Kč.

Finanční gramotnost v České republice



I Vláda ČR si je vědoma, že by se měli čeští obyvatelé více zaměřit na finanční gramotnost a na jistotu finanční rezervy. Od roku 2013 je finanční gramotnost v České republice ve spolupráci s Ministerstvem financí ČR vyučována také na základních a středních školách České republiky. Program se jmenuje Česká strategie finančního vzdělávání (finanční gramotnost do škol). Spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy jsou vydávány tzv. Standardy finanční gramotnosti, které jsou řazeny do rámcových vzdělávacích programů ZŠ, SŠ a VŠ v České republice.


      
  



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz