Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Seznam nejlepších fondů, do kterých lze investovat

13.10.2023  |  Komerční článek | foto: Unsplash
  


Seznam nejlepších fondů pro investice v letech 2023 a 2024. Akcie, dluhopisy, alternativní fondy. Jak vybrat ten správný fond pro vás?


Investování do fondů je jedním z nejpopulárnějších a nejjednodušších způsobů, jak zhodnotit své peníze na finančních trzích. Fondy jsou kolektivní investiční nástroje, které shromažďují peníze od mnoha investorů a investují je do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, komodity nebo nemovitosti. Tím umožňují investorům diverzifikovat své portfolio, snížit riziko a využít odborné správy a analýzy.

Existuje mnoho druhů a kategorií fondů, které se liší podle své strategie, cílů, nákladů a výkonnosti. Některé fondy jsou aktivně spravované, což znamená, že manažeři fondu se snaží překonat tržní indexy tím, že vybírají a prodávají jednotlivá aktiva. Jiné fondy jsou pasivně spravované, což znamená, že kopírují tržní indexy tím, že drží stejná aktiva ve stejném poměru.

Jak si tedy vybrat ten nejlepší fond pro vaše investice? To závisí na vašich osobních preferencích, cílech a toleranci k riziku. Obecně platí, že byste měli hledat fondy, které mají dlouhodobě stabilní a nadprůměrnou výkonnost, nízké poplatky a správnou úroveň rizika pro vaše portfolio. Také byste měli sledovat aktuální tržní trendy a očekávání, které mohou ovlivnit budoucí vývoj fondů.

V tomto článku vám představíme některé z nejlepších fondů pro investování v roce 2023, podle různých kritérií a zdrojů. Tyto fondy jsou dostupné na českém trhu a jsou vhodné pro různé typy investorů. Nezapomeňte však, že minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků a že investice do fondů nese určité riziko ztráty kapitálu.

Nejlepší akciové fondy




Zdroj: unsplash.com

Akciové fondy jsou fondy, které investují převážně do akcií společností. Akciové fondy nabízejí možnost dosáhnout vysokých výnosů, ale také nesou vysoké riziko kolísání hodnoty. Akciové fondy se dají rozdělit podle regionu (např. globální, evropské, americké), sektoru (např. technologické, finanční, energetické) nebo stylu (např. růstové, hodnotové, dividendové).

Mezi nejlepší akciové fondy pro rok 2023 patří:
  • iShares Russell 1000 ETF (ISIN: IE00B1XNHC34) - Tento fond je pasivně spravovaným ETF (exchange traded fund), což znamená, že sleduje výkon indexu Russell 1000. Index zahrnuje akcie velkých a středních amerických společností s nízkým poměrem ceny k zisku (P/E), což naznačuje, že trh považuje tyto společnosti za levné. Je vhodný pro investory, kteří hledají dlouhodobý růst a rozložení rizika.
  • MI Chelverton UK Equity Growth Fund (ISIN: GB00B1Y9J570) - Aktivně spravovaný fond investuje do akcií malých a středních britských společností, které mají vysoký potenciál růstu a jsou podhodnocené na trhu. Tento fond je vhodný pro investory, kteří hledají vysokou návratnost a jsou ochotni přijmout vyšší míru rizika.

Nejlepší dluhopisové fondy



Dluhopisové fondy jsou fondy, které investují převážně do dluhopisů. Dluhopisy jsou cenné papíry, které představují půjčku mezi věřitelem a dlužníkem. Dluhopisové fondy nabízejí pravidelný příjem z úroků, ale také nesou riziko změny úrokových sazeb, inflace nebo nesplacení dluhu. Dluhopisové fondy se dají rozdělit podle typu dlužníka (např. státní, firemní, rozvojové země), splatnosti (např. krátkodobé, střednědobé, dlouhodobé) nebo kvality (např. investiční, spekulativní).

Mezi nejlepší dluhopisové fondy pro rok 2023 patří:
  • Vanguard Global Bond Index Fund (ISIN: IE00B18GC888) – Pasivně spravovaný fond, sledující výkon indexu Bloomberg Barclays Global Aggregate Float Adjusted Bond Index. Zahrnuje dluhopisy vydávané vládami, firmami a agenturami z různých zemí a měn. Ideální volba pro investory hledající stabilní příjem a nízké riziko.
  • PIMCO Income Fund (ISIN: IE00B8K7VZ14) – Aktivně spravovaný fond investující do širokého spektra dluhopisů z celého světa s různou kvalitou a splatností. Zaměřuje se na generování vysokého a udržitelného příjmu při zachování kapitálu a flexibility. Vhodný pro investory hledající atraktivní příjem a ochotné nést střední riziko.

Nejlepší alternativní fondy




Zdroj: unsplash.com

Alternativní fondy jsou fondy, které investují do netradičních aktiv, jako jsou nemovitosti, komodity, hedge fondy, private equity nebo kryptoměny. Alternativní fondy nabízejí možnost zvýšit výnosnost a diverzifikaci portfolia, ale také nesou vysoké riziko volatility, likvidity a regulace. Alternativní fondy se dají rozdělit podle strategie (např. absolutní výnos, arbitráž, multi-strategie) nebo podle aktiva (např. zlato, ropa, bitcoin).

Mezi nejlepší alternativní fondy pro rok 2023 patří:
  • BlackRock Global Funds - World Gold Fund (ISIN: LU0055631609) - aktivně spravovaný fond, který investuje do akcií společností, které se zabývají těžbou, zpracováním a obchodováním se zlatem a dalšími drahými kovy. Je vhodný pro investory, kteří chtějí ochranu před inflací a geopolitickým rizikem.
  • Grayscale Bitcoin Trust (ISIN: US3896371099) - pasivně spravovaný fond, který sleduje výkon kryptoměny bitcoin. Investorům umožňuje nakupovat a držet bitcoin prostřednictvím tradičního investičního účtu, bez potřeby vlastnit nebo uchovávat digitální peněženku. Je vhodný pro investory, kteří hledají expozici k rychle rostoucímu a inovativnímu trhu.

Netradiční investoři



Asi budete překvapeni, ale existují i netradiční (alternativní) investoři. Jedním z nich jsou kasina. Po přečtení obecné informace o kasinech pochopíte, že takoví investoři dávají velmi štědré dary.

Jedním z nejvýznamnějších příkladů kasin, která pomáhají různým fondům, je společnost MGM Resorts International (NYSE: MGM), která provozuje některé z nejznámějších kasinových resortů v Las Vegas, jako jsou Bellagio, MGM Grand a Mandalay Bay. Společnost MGM Resorts má dlouhou historii společenské odpovědnosti, která se datuje od jejího založení v roce 1986. Společnost založila několik nadací, které podporují různé účely, například vzdělávání, rozmanitost, životní prostředí, zdraví a wellness, armádu a veterány a rozvoj komunity.

Nadace MGM Resorts: je hlavní filantropickou složkou společnosti, která shromažďuje dary od zaměstnanců a rozděluje je neziskovým organizacím v komunitách, kde MGM Resorts působí. Nadace se zaměřuje na podporu programů týkajících se sociálních služeb, vzdělávání, zdravotní péče, umění a kultury. V roce 2020 nadace vybrala více než 13 milionů dolarů a přispěla více než 1 200 neziskovým organizacím.

Nejlepší smíšené fondy



Smíšené fondy jsou fondy, které investují do kombinace akcií a dluhopisů. Smíšené fondy nabízejí možnost dosáhnout vyváženosti mezi růstem a stabilitou, ale také nesou riziko propadu obou trhů. Smíšené fondy lze rozdělit podle poměru akcií a dluhopisů (např. konzervativní, vyvážené, agresivní) nebo podle regionu (např. globální, evropské, americké).

Jedním z nejlepších smíšených fondů je Fidelity Global Multi Asset Income Fund (ISIN: LU1033663254) - tento fond je aktivně spravovaný fond, který investuje do široké škály aktiv z celého světa s cílem generovat pravidelný a konkurenceschopný příjem. Tento fond má flexibilní alokaci mezi akcie a dluhopisy podle tržních podmínek a očekávání. Tento fond je vhodný pro investory, kteří hledají rozmanitost a přiměřené riziko.

Doufám, že jste si užili tento článek a že jste našli nějaké zajímavé a vhodné fondy pro vaše investice. Nezapomeňte si vždy důkladně prostudovat informace o fondu, jeho rizikovost, poplatky a historickou výkonnost, než se rozhodnete investovat. Mějte také na paměti, že investování do fondů není bez rizika a můžete přijít o část nebo celou investici. Pokud však k této problematice přistoupíte zodpovědně a opatrně, určitě uspějete!


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Zvyšte výnos, investujte

Investování začíná být pro mnoho Čechů populární. Úrokové sazby u běžných vkladových produktů se dále snižují, a tak se není čemu divit. Jaké jsou rady pro snížení rizika u investování?

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz