Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Kolik stojí půjčka? Znáte všechny poplatky?

12.2.2024  |  Komerční článek | foto: Pexels
  


Půjčené peníze nikdy nejsou zadarmo. Ať už jde o určitý stres spojený s půjčováním peněz, riziko, že nezvládnete včas zaplatit až po poplatky s půjčkou spojené. Víte, kolik stojí vaše půjčka?


Jaké poplatky jsou s půjčkami spojené?



Ano, můžete využít nabídku na první půjčku zdarma nebo bezúročné úvěry. To ale nejde vždy. První varianta je určena pro nové klienty nebankovní společnosti, dostanete jen pár tisícovek a zaplatit musíte celou částku v krátké době, jinak o výhody přicházíte. Bezúročný úvěr je takový, kdy neplatíte žádné úroky, ale to neznamená, že se vás netýkají jiné poplatky. Opět platí podmínka včasné platby.

Pokud nebudeme brát v potaz výše zmíněné varianty, existuje hned několik poplatků. Může jít o:
  • jednorázové: za posouzení a zpracování úvěru
  • opakující se: za vedení nebo správu úvěru
Někdy poskytovatelé úvěru vybírají peníze, sotva podáte žádost (vypočítává se většinou procentem z požadované výše úvěru, případně je pevně daný). Jde o nevratný poplatek, a to i v případě zamítnutí žádosti. Výhodnější pro klienta je případ, kdy musí zaplatit až v případě kladného posouzení. Informovat byste se měli ale také o následujících platbách:
  • za odložení splátky,
  • za předčasné splacení,
  • za pojištění schopnosti splácet,
  • za různé doplňkové služby,
  • za případné sankce a pokuty.
Tip: Myslete na to, že veškeré tyto platby musí být promítnuty do celkového RPSN, které musíte znát dříve, než podepíšete úvěrovou smlouvu. Poskytovatelé mají povinnost tuto informaci uvádět veřejně.

Mimo RPSN jsou s půjčkami spojené také úroky, což je cena vypůjčených peněz. Jde rovněž o důležitý ukazatel výhodnosti půjčky, ale ne nejdůležitější. Celkovou cenu bankovní nebo nebankovní půjčky zjistíte snadno pomocí internetových srovnávačů, případně pomocí úvěrových kalkulaček, které bývají jejich součástí.

Co víte o úrokové sazbě?



Úrok je odměna pro toho, kdo vám peníze půjčil. Jednotlivé instituce mají většinou stanovené úrokové sazby pro různé finanční produkty. Ač by to mohlo mást, úrok se nepočítá matematickým procentem, ale výpočet je trochu složitější pomocí vzorce. Potřebujete znát výši částky, kterou si půjčujete (jistinu), úrokovou sazbu v procentech za rok a délku úročení v letech.

Vzorec pro výpočet je následující: úrok = (jistina x sazba x čas) / 100

Sazby se během splácení postupně mění. Denní úrok se počítá podle sazby ve smlouvě každý den v měsíci z dlužné částky. Každý měsíc se sečte a přidá k měsíční splátce, je stejná po celou dobu splácení. Jak se dlužná částka snižuje, dochází k proměně úroků a s každou další splátkou ukrajujete o něco více z jistiny a platíte o něco méně na úrocích.

RPSN aneb nejdůležitější čtyři písmena



Roční procentní sazba nákladů neboli RPSN je ideální nástroj k porovnání výhodnosti úvěrů. Každá banka i nebankovní společnost sazbu uvádí u svých produktů. Často bohužel malým písmem, zatímco úroky jsou písmem přímo obrovským. Je to proto, že do RPSN se započítávají všechny poplatky a samotné úroky. Přesně díky tomu víte, kolik vás půjčka celkově bude stát.

Vzhledem k tomu, že jde o roční procentní sazbu nákladů, není údaj úplně směrodatný u krátkodobých úvěrů. Protože u nich často platíte celou částku jen v jedné splátce nebo v malém množství, vyskočí RPSN do velkých čísel. Není totiž rozpočítaná do více splátek. I tak ale mezi sebou můžete porovnávat stejné druhy půjček a vybrat tu, která má tuto hodnotu mezi nejmenšími.

Věnujte čas čtení úvěrových podmínek



Možná je to stále se opakující klišé, ale bohužel potřebné. Najde se dost lidí, kteří úvěrové podmínky nečtou, smlouvu podepíšou, aniž by jí alespoň prolistovali a ceník se ani nenamáhají hledat. Přitom jsou to naprosto nezbytné údaje. Ceník a úvěrové podmínky si projděte proto, abyste zjistili, zda je pro vás úvěrová společnost vůbec zajímavá a úvěrovou smlouvu čtěte pořádně, jelikož tím nepodepisujete jen papír, ale i svůj závazek. Abyste vám později nezbyly jen oči pro pláč.


      
  



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz