Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Do čeho lze na burze investovat?

26.3.2024  |  Tomáš Smetana, zpráva Freedom24 | foto: Pixabay
  


Burza je instituce, která organizuje trh s investičními nástroji. Existuje zde hned několik možností, do kterých lze na burze investovat. Například prostřednictvím společnosti Freedom Finance Europe můžete nakupovat a prodávat akcie, dluhopisy a podíly ve fondech obchodovaných na burze (ETF). Podívejme se na hlavní rysy těchto aktiv.


Akcie



Akcie je cenný papír, který vám dává právo vlastnit část společnosti. Majitel alespoň jedné akcie se stává spolumajitelem podniku, tj. akcionářem společnosti, a může si nárokovat budoucí zisky z ní.

Uveďme si jednoduchý příklad: představte si mladý třešňový sad, který má nyní 10 stromů. Jeden z nich koupíte a stanete se podílníkem v sadu. Nyní vlastníte 10 % akcií.


Zdroj: Freedom24

Po nějaké době váš strom zesílí a přinese první plody. Třešně se začnou prodávat a přinášejí zisk. Vlastníte část sadu, tj. jste podílníkem a spoluvlastníkem, takže dostáváte část příjmů. Takové zisky jsou dividendami z akcií.

S každou sezónou třešňový sad dále roste a rozvíjí se - stromy jsou vyšší, mohutnější a plodí více ovoce. Hodnota každého jednotlivého stromu se také zvyšuje, a tak lze váš strom prodat za vyšší cenu, než za jakou jste ho koupili na začátku - to je příjem z prodeje podílů.

Existují dva způsoby, jak na podílech vydělat:
  • prodat za vyšší cenu, než za jakou byly původně zakoupeny
  • získat úroky ve formě dividend z vlastnictví akcií.

Dluhopisy



Dluhopis je dluh, který půjčujete společnosti nebo vládě za úrok.

Vraťme se k příkladu s třešňovým sadem. V případě dluhopisů neinvestujete peníze do podniku ani nekupujete stromky. Půjčujete peníze na úrok majiteli třešňového sadu. Možná potřebuje optimalizovat své výdaje a koupit nákladní auto na přepravu ovoce.

Zdroj: Freedom24

Dluhopisy si tedy můžeme představit jako pevně daný splátkový kalendář na dluhy majitele zahrady. Splácení může probíhat následujícími způsoby:
  • měsíční splátka úroků bez ohledu na výnos
  • splacení jistiny k určitému datu - například po jednom roce.
Ve skutečnosti budete tedy pro majitele zahrady bankou, která mu poskytla úvěr.

Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

ETF



Vezměme si příklad se zemědělstvím z jiného úhlu: chcete investovat nejen do třešňového sadu, ale za perspektivní považujete ovocné plodiny obecně - melouny, broskve, hroznové víno a jablka. Na všechny tyto sady však nemáte dostatek peněz. Přizvete tedy přátele, spojíte síly a kapitál a všichni společně se stanete spolumajiteli těchto sadů - jedná se o ETF.


Zdroj: Freedom24

Veškeré výnosy z ovoce a stromů zvyšují hodnotu ETF, a proto se zvyšuje hodnota podílu každého účastníka. Na burze jsou ETF vytvářeny speciálními společnostmi, poskytovateli, a jediné, co musíte udělat, je koupit podíl.

ETF je fond obchodovaný na burze. Akcie, dluhopisy nebo akcie a dluhopisy dohromady, spojené společnou myšlenkou, jsou sestaveny do jednoho hotového souboru cenných papírů, jehož část si můžete koupit pro sebe.

Investovat můžete na platformě Freedom24, která má přístup na více než 15 akciových trhů včetně USA, Evropy nebo Hongkongu. Broker nabízí investování do akcií, ETF, dluhopisů, futures a amerických opcí. Freedom24 současně poskytuje možnost spoření.


      
  



reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz